Terapia Shockwave (ESWT): Inovativă în tratamentul durerii cronic

Durerea cronică este o problemă de sănătate comună și debilitantă pentru milioane de oameni din întreaga lume, afectând capacitatea acestora de a duce o viață activă și productivă. În căutarea unor soluții eficiente pentru gestionarea și tratarea durerii cronice, terapia cu unde de șoc sau terapia shockwave (ESWT) a devenit o opțiune tot mai populară și promițătoare. În acest articol, vom explora în profunzime ce este terapia shockwave, cum funcționează și cum poate ajuta la reducerea durerii cronice pentru cei care suferă de această afecțiune debilitantă.

Ce Este Terapia Shockwave (ESWT)?

Terapia shockwave (ESWT) este o procedură non-invazivă și non-chirurgicală care folosește unde sonore cu șoc pentru a trata diferite afecțiuni musculo-scheletice și de țesuturi moi. Aceste unde de șoc sunt undele acustice care transportă energie de la sursă la ținta dorită, fiind utilizate pentru a stimula vindecarea țesuturilor și pentru a reduce durerea într-o varietate de condiții medicale.

Cum Funcționează Terapia Shockwave?

Terapia shockwave funcționează prin aplicarea unor unde sonore cu șoc de intensitate variabilă în zona afectată a corpului. Aceste unde de șoc produc o serie de efecte biologice benefice, inclusiv:

 1. Stimularea Vindecării: Undele de șoc stimulează activitatea celulelor care contribuie la vindecarea și regenerarea țesuturilor, cum ar fi fibroblastele și celulele stem.
 2. Reducerea Durerii: Terapia shockwave poate reduce durerea prin blocarea transmiterii semnalelor de durere la nivelul nervilor și prin creșterea eliberării substanțelor chimice antiinflamatorii și analgezice în țesuturi.
 3. Îmbunătățirea Circulației Sanguine: Undele de șoc pot îmbunătăți fluxul sanguin local, contribuind la furnizarea de oxigen și substanțe nutritive esențiale pentru vindecare.

Aplicații Terapeutice ale Terapiei Shockwave

Terapia shockwave poate fi utilizată în tratamentul unei game variate de afecțiuni musculo-scheletice și de țesuturi moi, inclusiv:

 • Tendinită: Cum ar fi tendinita achileană, tendinita rotatorilor sau epicondilita laterală.
 • Fasciită Plantară: O afecțiune comună care provoacă durere și inflamație la nivelul călcâiului.
 • Spasm Muscular: Pentru a ajuta la relaxarea mușchilor tensionați și la reducerea disconfortului asociat.
 • Leziuni ale Țesutului Moale: Cum ar fi cicatricile sau aderențele care pot limita mobilitatea și pot provoca durere.

Beneficiile Terapiei Shockwave în Tratamentul Durerii Cronice

Terapia shockwave oferă mai multe beneficii pentru cei care suferă de dureri cronice, printre care se numără:

 • Non-invazivitate: Este o procedură non-invazivă, care nu necesită incizii chirurgicale sau anestezie.
 • Eficacitate: Terapia shockwave a fost demonstrată în studii clinice să reducă durerea și să îmbunătățească funcția într-o serie de afecțiuni musculo-scheletice.
 • Fără efecte secundare majore: Deși pot apărea unele efecte secundare minore, cum ar fi roșeața sau umflarea temporară, terapia shockwave este în general sigură și bine tolerată.
 • Recuperare rapidă: Pacienții pot reveni la activitățile lor normale în câteva zile după tratament, fără perioade lungi de recuperare.

Concluzie

Terapia shockwave (ESWT) reprezintă o opțiune terapeutică inovativă și eficientă pentru gestionarea și tratarea durerii cronice într-o varietate de condiții musculo-scheletice și de țesuturi moi. Prin stimularea vindecării și reducerea durerii, terapia shockwave oferă o cale de alinare și îmbunătățire a calității vieții pentru cei care suferă de această afecțiune debilitantă. Pentru cei care caută o soluție non-invazivă și eficientă pentru gestionarea durerii cronice, terapia shockwave poate fi o opțiune promițătoare, deschizând uși către o viață fără durere și disconfort.

Leave a Reply